Get Adobe Flash player
Přístupy
mod_vvisit_counterDnes3
mod_vvisit_counterVše277793
Facebook
Login



SHAOLIN V PRAZE

Kongresové centrum v Praze patřilo 1. října 2009 mnichům ze SHAOLINU. 

Mniši z čínského kláštera Shaolin předvedli  plnému sálu Kongresového centra svou téměř dvou hodinovou bojovou exhibici. Představení Svatý vrch kombinovalo prvky čínského kung-fu s indickou bojovou technikou kalaripayttu.

Průvodní text spolu s bojovou show přítomné zasvětil do tajů umění shaolinských mnichů, jehož podstatou je ovládnutí vlastního těla a energie.  Lidi uchvátilo bojové umění šaolinských mnichů, stejně jako příběh indického prince Bódhidharmy (mnich Tamo), který se vzdal panovnických povinností a vyrazil do Číny jako poutník šířit buddhismus. Během strastiplné cesty po Hedvábné stezce zdokonalil svou mysl a i svou fyzickou zdatnost. Uznávaný mnich Tamo, jenž s učením z Indie do Číny přišel, po celé desetiletí meditoval v jeskyni nad klášterem Shaolin, kde dospěl k absolutnímu soustředění. Se svými znalostmi seznámil mnichy v klášteře Shaolin. Snažil se přizpůsobit učení každodenním potřebám života kláštera, jenž se vyskytoval v oblasti, napadané často nepřátelskými vojsky. Mniši v klášteře Shaolin se tak zakrátko učili nejen očistě svého ducha, cvičení mysli, ale také cvičení svých těl. V přísné řeholní disciplíně, za vytrvalého tréninku psychické i fyzické přípravy, se tak vyvíjelo cvičení, které sloužilo k obraně jak kláštera, tak i země. V pravý čas pak dostalo dnes již tolik známý název - kung fu.

Učení mnicha Tama i po jeho smrti zavazovalo mnichy kláštera Shaolin, a zavazuje je podnes, aby používali jejich bojovou techniku výlučně k obraně, nikdy ne k napadání a agresi. Měli být kdykoliv připraveni chránit svou říši, plnit své poslání a sloužit Buddhovi.

Stovky let stál centrální chrám Shaolinu v centru spirituálního života Číny. Někteří z císařů se ale obávali rostoucí síly kláštera a tak se jim podařilo lstí mnichy vyhnat a chrám spálit.

 Mniši návštěvníky seznámili s indického bojem kalaripayttu, který v Bódhidharmovi vzbudil zájem o zdokonalení fyzických schopností. O skrytých možnostech lidského těla diváky přesvědčilo 15 bojovníků, kteří prošli mnohaletým duševním i fyzickým tréninkem na hranici lidských možností. Důkazem o celoživotním odhodlání bylo vystoupení mistra – představeného kláštera, který plně ovládá své tělo i ve svých téměř 80 letech. Mniši uchvátili přítomné diváky svým vystoupením, svými schopnostmi ovládat tělo a svojí schopností se koncentrovat, tedy schopnostmi ovládat svoji mysl. Zajímavé bylo i vystoupení 10 letého chlapce – žáka, který se dokázal koncentrovat tak, že přešel schody se zabudovanými ostrými břity. 

Ve druhé části exhibice mniši dokazovali, že slovo bolest jim nic neříká. Tak posunutý práh bolesti nikdo v publiku určitě nikdy neviděl. Uchvácení diváci viděli, jak jeden mnich o druhého láme dřevěné tyče velikosti násady od lopaty, a to o břicho, záda, ruku, nohu, ale i hlavu. Během vystoupení nebyla vidět jediná kapka krve. Bylo to obdivuhodné. Stejně uchvacující byly okamžiky, kdy jeden mnich ležel na ostrých břitech, na břiše měl desku s hřeby, na ní ležel další mnich s kamennou deskou, kterou mu palicí na břiše rozbíjeli. A opět – žádná krev, žádné zranění.   Neuvěřitelné bylo i vystoupení mnicha, který dokázal prohodit ocelovou jehlu tabulkou skla a propíchnout tak nafouknutý balónek. Před tím neporušené sklo po jeho švihu mělo v sobě jen malou dírku (jako po průstřelu) a balónek to měl za sebou. Mniši návštěvníky uchvacovali každou minutou.

V galerii je více než 100 fotografií pořízených během exhibice, a to bez blesku. Platil zákaz focení s bleskem, aby nebyla narušena koncentrace mnichů.

 Vystoupení mnichů vidělo po celém světě už 3 miliony diváků. Mniši se vrátí do Česka ke konci roku 2009. Vystoupí v Pardubicích, Zlíně a Ostravě.